Огірок кураж f1: опис, відгуки, фото, посадка і догляд, урожайність сорту

Огірки – одна з найпоширеніших культур, не дивно, що селекціонери активно працюють над сортами, що радують овочівників високою врожайністю і відмінним смаком плодів. Розглянемо один з відносно нових гібридів – огірок Кураж f1, його опис, фото та відгуки про нього, дізнаємося особливості посадки та догляду.

Кураж F1: врожайність гібрида

Огірки сорту Кураж ф1, опис і фотоВиведенням гібрида займалися селекціонери Агрофірми Гавриш, він придатний для вирощування фермерськими господарствами і городниками-любителями. Найбільш важлива риса сорту – здатність плодоношення навіть у разі впливу несприятливих погодних факторів.

Огірок кураж f1, згідно з описом, є гібридом, зав’язі на ньому, згідно з відгуками, утворюються дуже активно, на фото нерідко можна побачити стебла, на яких підростають одночасно до десятка зав’язей.

При дотриманні правил догляду початок збирання врожаю настає в другій половині липня. За сприятливих умов з кожного куща можна прибрати до 10 кг зеленців, з 1 метра квадратного – від 16 до 20 кг.

Особливості, характеристики рослини

Потужна система коренів передбачає розвиток міцного високорослого стебла. Якщо не прищипувати, то до кінця сезону його довжина може досягати понад 3,5 м.

Листя на стеблі утворюється багато, воно велике, гладке, темно-зелене, зубці по кромці листків малопомітні. Рослина не схильна до інтенсивного утворення пагонів.

Плоди рослина формує без запилення комахами, тобто вона належить до класу партенокарпічних.

Культура придатна для вирощування в умовах відкритого і закритого ґрунту. Правильний догляд при вирощуванні в тепличних умовах дозволяє значно підвищити врожайність культури.

Сорт належить до скоростиглих, початок плодоношення – 50 доба після появи сходів, в умовах закритого ґрунту терміни можуть скоротитися до 40-45 діб. Велика частина врожаю утворюється в першій фазі плодоношення, це дозволяє уникнути ураження багатьма поширеними хворобами.

Опис плодів, смакові якості

огірки Кураж ф1, опис сортуБутони на стеблах розташовуються букетами, у кожній листковій пазусі зав’язується від 3 до 6 плодів. З дорослого куща можна зняти 25-30 плодів.

Плоди мають темно-зелений колір, злегка вощену поверхню, помірну пухирчастість, красиву циліндричну форму.

Поздовжні ребра слабко виражені, мають більш світле забарвлення. Вага плоду може сягати 120-130 г, довжина – до 15 см при діаметрі 3-4 см. На бічних пагонах плоди дрібніші, їхня довжина зазвичай становить від 10 до 12 см.

М’якоть має відтінок світліший, ніж шкірка, вона ніжна, солодка. вирізняється приємним, без гіркуватості, смаком. Огірки соковиті, хрусткі, мало чим поступаються за смаком запилюваним сортам, виведеним спеціально для вживання у свіжому вигляді.

Переваги та недоліки

Вивчаючи переваги та недоліки огірків Кураж F1, відзначимо найважливіші. Для зручності занесемо їх у таблицю.

Переваги сортуНедоліки сорту
Висока стійкість до складних погодних умовВимогливі до догляду
Ранній початок плодоношення, дружна віддача зеленців, висока врожайністьКущі потребують формування
Висока стійкість до посухЗа нестачі вологи та поживних речовин плоди можуть набувати гіркуватого присмаку
Можливість тривалого зберігання без втрати якості
Можливість транспортування на великі відстані
Стійкість до поширених захворювань

Вирощувати гібрид огірків Кураж F1 можна для особистого вживання у свіжому, засоленому і маринованому вигляді, а також на продаж у свіжому вигляді.

Подивимося цікаве відео про огірки Кураж F1, врожайність сорту, посадку і догляд.

Де і як вирощувати

Садити огірки Кураж можна в теплицях, парниках і на відкритих грядках. Більш інтенсивне плодоношення буде спостерігатися в умовах захищеного ґрунту. Щоб розкрити потенціал врожайності, агрономи рекомендують застосовувати розсадний варіант посадки насіння. Його висівають у відкритий ґрунт на початку травня місяця. Розсаду висаджують у ґрунт наприкінці травня-початку червня, плодоношення в такому разі настає приблизно через місяць після пересадки рослин.

При вирощуванні гібрида в теплицях рекомендується застосовувати шпалерний метод, це дасть змогу:

  • зменшити загущеність посадок, тобто попередити загрозу розвитку грибкових захворювань;
  • отримати максимальну кількість світла для кожної рослини;
  • полегшити процес збирання врожаю, отримати чисті плоди.

Переваги вирощування у відкритому ґрунті полягають у формуванні міцної кореневої системи та більшої стійкості рослин до хвороб.

Як підготувати грядки, який ґрунт використовувати

Вирощування огірків сорту Кураж ф 1Ґрунт на ділянці для посадки огірків має бути пухким, легким. Підходять родючі чорноземи і лісові сіроземи, суглинистий і супіщаний ґрунти. Місце для грядок треба вибирати освітлене сонцем, захищене від протягів. Огірки люблять вологий ґрунт, але болісно реагують на різкі стрибки температури.

Найкращі попередники огірків на грядках – пасльонові культури, капуста, боби.

Ідеальним варіантом грядки вважається пошарова, що складається з прошарків товщиною 5-8 см. Як основу можна використовувати опале листя, далі засипається шар родючого ґрунту і компосту (якщо його немає – то гною), потім чергування шарів повторюють ще раз.

Верхнім шаром може служити суміш садового ґрунту з перегноєм або торфом, компоненти змішуються в пропорції 2:1. Між шарами засипають сечовину, на квадратний метр можна використовувати до 80 г добрива. Кожен шар проливають водою, наступний починають засипати після повного вбирання вологи.

Другий варіант полягає в знятті з грядки верхнього шару ґрунту, товщина – приблизно 25 см. Отриману траншею засипають органічними відходами: листям, дрібно рубаними гілочками, прілими соломою і тирсою, золою 9-10 см). Далі укладають шар перегною, на кожне відро при цьому додають склянку деревної золи (10 см). Верхній шар товщиною в 20 см має складатися з родючого ґрунту.

При підготовці ґрунту восени потрібне глибоке перекопування ґрунту з одночасним внесенням до 500 г деревної золи, 20 л перегною і 75 г нітрофоски на кожен квадратний метр площі. Навесні грядку перекопують повторно.

Перед висадкою насіння грядку заливають теплою водою і вкривають поліетиленом.

Рекомендації з посадки насіння

Для підвищення схожості насіння замочують на 48 годин у Гуматі калію або розчині Епіну, для дезінфекції в розчин можна додати трохи розчину перманганату калію.

Насіння перед посівом прогрівають протягом півгодини. Можна викласти його на розстелену на опалювальній батареї серветку, зверху прикрити такою ж.

Особливо заглиблювати насіння в ґрунт під час посіву не треба, достатньо присипати його землею на 1,5 – 2 см. Якщо насіння висівають у відкритий ґрунт, то рекомендується робити заглиблення його на 3-4 см. Ширина міжрядь не має бути меншою за 0,5 м.

Для вирощування розсади можна використовувати пластикові стакани, розсаді забезпечують тепло (повітря в межах +25 С), якісне освітлення.

Після появи сходів температуру знижують до +17 С.

Висаджувати розсаду на грядки можна в тому разі, якщо температура ґрунту сягне +15 С. Для створення ефекту парника застосовують укриття посадок поліетиленовими плівками. Приступати до посадки рослин можна в тому випадку, якщо зникне загроза весняних заморозків.

Огірки Кураж вирощування та доглядРозсаду висаджують на грядки по закінченню 20-25 діб після появи сходів, на кущах повинно бути не менше 3-4 справжніх листочків, довжина коренів має становити не менше 10 см.

Що стосується густоти насаджень, то для забезпечення кущів вологою і поживними речовинами слід розміщувати не більше 3 кущів на двох квадратних метрах грядки. Крім того, такий варіант посадки дасть змогу запобігти ураженню кущів однією і тією ж хворобою.

Висаджують розсаду в похмуру погоду, або в другій половині дня. Це максимально зменшить стрес, спричинений зміною місця “проживання” невеликих кущиків. У теплиці протягом тижня слід підтримувати підвищену вологість повітря. Оскільки у відкритому ґрунті зробити це неможливо, то рослини рекомендується прикривати спеціальним нетканим матеріалом.

Для поливу сходів або висадженої розсади використовують відстояну теплу воду, поливи проводять рано вранці або ввечері.

Перше підживлення проводять після появи 2-го справжнього листка, використовують розчин свіжого коров’яку або нітрофоску.

Як правильно формувати кущі

Правильне формування куща огірків. Як прищипувати огіркиДля букетного бутоноутворення потрібне правильне формування батогів. Якщо в пазухах нижніх листків з’являться пагони, зав’язі та квітки, їх потрібно видалити. Завдяки цьому кущ розростеться і сформує сильну кореневу систему.

У наступних 3 вузлах зберігають тільки зав’язі. Бічні пагони, що з’явилися вище, прищипують. Верхівку рослини прищипують після досягнення нею стелі теплиці.

Видаляти більше 3-4 листків або пагонів за один раз не слід, рослина буде відчувати від цього сильний стрес. Через добу кущі підживлюють препаратом Новосил.

Як проводити поливи

Огірки – рослини вологолюбні. Саме від кількості одержуваної вологи залежить врожайність і якість плодів. Поливи слід проводити раз на два дні, вода має бути теплою і відстояною, норма води на один кущ – 5 л на добу.

Мульчування огіркових грядок

Поливати слід не конкретні кущі, а всю площу грядок. Другий варіант – формування борозенок між кущами і заповнення їх водою. Треба враховувати, що коріння огірка розташовуються поблизу поверхні ґрунту, поливи під стебло можуть призвести до змивання з них ґрунту.

За занадто спекотної погоди поливати огірки можна щодня. Якщо погода стоїть прохолодна – поливи можна скоротити.

Етапи розвитку, коли рослини особливо потребують поливів:

  • утворення перших зав’язей;
  • початок масового плодоношення.

У цьому разі потрібно витрачати 10-13 л води на кожен квадратний метр площі і проводити поливи через кожні два дні. При цьому, звісно-ж, слід враховувати яка стоїть погода.

Підживлення

Вносити добрива під огірки Кураж не слід безконтрольно. За весь період вегетації підживлень потрібно чотири.

За надто спекотної погоди добрива вносять у ґрунт, якщо температура повітря помірна, можна проводити листкове підживлення.

Підживлення проводять у похмуру погоду, або у вечірній час, оптимальний варіант – після дощу.

У таблиці 2 вкажемо стандартний варіант підживлення огірків.

Час проведенняЯкі добрива використовувати
Через 2 тижні після висадки розсадиРозчини гною, курячого посліду або зеленої трави
При появі перших квітокРозчин настою зеленої трави.
Суміш суперфосфату,
калійної та аміачної селітри, деревної золи - вносять у ґрунт.
Для позакореневого підживлення використовують розчини борної кислоти, простого суперфосфату, рожевий розчин марганцівки.
Початок плодоношенняНастій трави.

Мінеральні - розчини калійної селітри та сечовини.
Настій деревної золи.

Розчин сечовини для позакореневого підживлення
Через 12 діб після попередньоїНастій перепрілого сіна, настій золи, розчин харчової соди.
Для позакореневого підживлення використовують розчин сечовини

Шкідники та найпоширеніші хвороби

Огірки Кураж F1 мають високу стійкість до захворювань. Вони практично не уражаються несправжньою і справжньою борошнистою росою, зеленою огірковою мозаїкою, оливковою плямистістю, кореневими гнилями.

На жаль, є й інші захворювання, які до списку не входять. Щоб було зручніше з ними ознайомитися, зазначимо їх у таблиці 3.

Назва захворюванняСимптоми, як проявляєтьсяМетоди лікування
АскохітозПоява бежевих, бурих, жовто-коричневих плям на плодах і листках, почорніння уражених ділянок і відмирання, деформація плодів і листя.Обприскування фунгіцидами або 2% розчином бордоської суміші
КладоспоріозПоява сірих і бурих плям правильної форми на листках, висихання і відмирання уражених ділянок, утворення дірок. Подальше ураження плодів, що підростають, поява у них неприємного присмаку.Оприскування 1% розчином бордоської суміші
ФузаріозШвидке в'янення кущаЛікування немає, в якості профілактики можна перед посадкою пролити грунт розчином марганцовки
Склеротинія (біла гниль)Поява білих плям на листках, батогах, плодах, розм'якшення уражених ділянок, водянистістьСтежити за кількістю вологи в ґрунті. уникати перезволоження. Видалення пошкоджених ділянок рослини. Видалення повністю уражених хворобою кущів, засипання місця їх розташування товченим вугіллям або гашеним вапном.
Антракноз Поява на листках відмираючих бежевих і жовтих ділянок, широких вм'ятин на плодах, поява на них жовтого або бежевого слизуЩотижнева обробка кущів розчином бордоської суміші або хлорокису міді, розчином суспензії хлорного вапна
Біла огіркова мозаїкаПоява білястих плям на листках, тонких білих смуг на плодахЕфективних заходів профілактики та боротьби із захворюванням поки що не знайдено
БактеріозПоявление на листьях коричневых остроугольных выпуклых пятен, образования дыр в результате повреждения отмерших тканейЗахист посадок від холоду і протягів, видалення ураженого листя. Обприскування 2% розчином бордоської суміші.

Захистити огірки від нашестя комах поки що не можуть ніякі хитрощі селекціонерів. Вкажемо найпоширеніших шкідників огірків і заходи боротьби з ними.

Попелиця чорна і зелена

Попелиця чорна та зеленаКомахи досить великі, їх видно неозброєним оком, селяться колоніями, висмоктують соки з листя

Обробка інсектицидами: Інта-Віром, Стрілою, обприскування настоєм тютюну, тютюну і пекучого перцю, деревної золи, цибулевих стрілок, часнику, томатного бадилля.

Павутинний кліщ

Павутинний кліщ на огіркахЛистя вкривається білою павутиною, стає світлим, потім жовтіє й обсипається.

Обприскування акарицидами: Золоном, Акартаном, Фосфамідом, Біконом, їх необхідно чергувати, тому що у кліщів виробляється до них імунітет.

Обробка листя настоєм кульбаби, чистотілу, деревію. В умовах теплиць застосовують обробку димовою сірчаною шашкою (після збирання врожаю).

Білокрилка теплична

Білокрилка тепличнаПочорніння батогів і листя, покриття липкою субстанцією, що припиняє процес фотосинтезу.

Обробка розчином Актофіту.

Також для залучення комах може застосовуватися липка стрічка.

Галова нематода

Галлова нематодаВражає коріння, після відкладання личинок на ньому з’являються нарости неправильної форми.

Ріст стебел припиняється, врожайність падає.

Засоби боротьби поки не знайдені, уражені рослини знищують, шар ґрунту товщиною 50 см знімають і замінюють на новий.

У теплицях для профілактики проливають ґрунт окропом, дезінфікують усі робочі інструменти, контролюють якість розсади, що висаджується.

Слимаки

СлимакиОгірки перестають плодоносити, на листках з’являються сріблясті липкі смуги.

Для знищення слимаків розставляють пастки, їх можна зібрати вручну, використовувати спеціальні препарати слід з побоюванням – вони шкідливі для домашніх тварин і людей.

Трипси

ТрипсиПоява на листках рисок, а потім плям жовтого і бежевого кольору з нерівними краями.

Профілактика – глибоке перекопування ґрунту з подальшою обробкою розчином Актелліка або Карбофосу.

Цими ж засобами обприскують листя огірків. Для обробки рослин також можна застосовувати настій червоного перцю.

Збирання та зберігання врожаю, застосування в кулінарії

Хоча ботаніки визначають огірок як несправжню ягоду, кулінари відносять його до категорії овочів. Прибирають огірки не дозрілими, в такому ж вигляді вживають у їжу.

Огірки Кураж ф1 підходять для засолки, консервації та салатів

Стиглі огірки придатні хіба що для вилучення насіння, але оскільки Кураж є гібридом, то збирати з нього насіння на посадку не рекомендується.

Збір зеленців рекомендується проводити через день, не варто перетримувати їх на стеблах. Від цього страждає якість продукту (грубіє шкірка), крім того, сповільнюється ріст нових плодів, тобто падає врожайність.

Зривати треба всі плоди, довжина яких досягла 10 см. Найкращий час для збору врожаю – ранок або вечір. Не слід смикати плоди або відкручувати їх, якщо зриваються погано – краще скористатися ножицями. під час зрізання плодоніжка має залишатися на стеблі.

Зібрані зеленці одразу поміщають у прохолодне місце, рекомендована вологість – 80-90%, температура – в межах +10 С. У таких умовах плоди можна зберігати до 10 діб. При кімнатній температурі – лише кілька днів, тому що шкірка тонка і швидко стає в’ялою.

Для зберігання огірків у селах використовують льохи. За відносно низької температури, високої вологості та в темряві плоди можуть зберігатися до 2 тижнів. Для тривалого зберігання зеленці викладають в один шар у коробки або шухлядки, дно яких вистелене поліетиленом або щільною тканиною.

У свіжому вигляді огірки використовують для приготування салатів. Кураж також можна заготовлювати на зиму, солити або закривати в банки з маринадом.

Відгуки про огірки Кураж F1

Переглянувши численні відгуки про гібрид Кураж на форумах, зробимо узагальнення:

  • гібрид не втрачає врожайність навіть в умовах дуже спекотного літа, зазвичай вона стабільно висока;
  • дачники практикують вирощування огірків у відкритому ґрунті, як на шпалерах, так і на землі, при цьому грядки вистилають чорним агротексом, щоб плоди залишалися чистими;
  • при зниженні нічної температури або в сильну спеку грядки вкривають білим нетканим полотном –
    агротексом;
  • жителів північних областей радує скоростиглість сорту, вони встигають зібрати врожай до початку похолодання;
  • міцну і добре плодоносну рослину можна отримати навіть в умовах недостатнього освітлення, відмінно протистоїть поширеним захворюванням;
    позитивний момент – високі смакові якості, відсутність гіркого присмаку.

Про особливі проблеми з гібридом Кураж F1 у відгуках не згадується, але овочівники-любителі нагадують про необхідність:

  • систематичних поливів і підживлень,
  • правильного формування куща, прищипування, видалення бічних пагонів.

Подивимося ще одне відео про переваги огірків Кураж.

Огірок кураж f1 має значні переваги перед іншими сортами. Навіть з урахуванням того, що агротехніка його вирощування специфічна, є сенс зайнятися вирощуванням саме цього гібрида. Ваші старання окупляться сторицею.

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *